fbpx

Velg det som gir deg glede

Takk for alle tilbakemeldingene etter innlegget om klær i går! Tydelig at dette er et tema som engasjerer mange, kanskje spesielt fordi det handler om både lommeboka og miljøet.

Jeg har fått et spørsmål om hvilket prinsipp jeg bygger garderoben min på.

Foto: Frode Hansen / VG

Jeg nevnte KonMari i går, og mange av dere har helt sikkert hørt om den fantastiske Marie Kondo sin filosofi. I januar i år lanserte hun sin egen serie på Netflix hvor hun var hjemme og hjalp folk å rydde i huset sitt. Serien anbefales på det varmeste!

Mannen min og jeg kom over boka hennes «The Magical Art of Tidying Up» sommeren for tre år siden. Høsten 2016 satte vi i gang med dyprydding av huset vårt basert på KonMari-metoden.

Kort fortalt går den ut på følgende:

  1. Ta for deg kategori for kategori, som klær, bøker, kjøkkenutstyr, verktøy, papir, personlige eiendeler etc.
  2. Finn alle eksemplar du har liggende hvor som helst i hjemmet innenfor hver kategori.
  3. Legg alt fysisk fram foran deg så du kan se hver ting.
  4. Ta opp hver enkelt ting, kjenn på den og bestem deg for om dette gir glede eller ikke.

Det som gir glede beholder du, mens resten kvitter du deg med, enten ved å selge det eller gi det bort.

Første kategori er klær. Hun har helt bevisst valgt å starte med denne kategorien, fordi klær oftest er noe vi ikke har så sterke følelser knyttet til. Min erfaring er at det er relativt lett følelsesmessig å kvitte seg med klær.

Sånn så det ut i den ene enden av stua da vi hadde lagt klærne utover:

Og her står mannen min i den andre enden og vurderer hva som gir han glede:

Jeg skal innrømme at det var nokså tøft å komme seg gjennom all denne ryddingen, og det tok lengre tid enn vi hadde sett for oss på forhånd. Faktisk så lang tid at den siste kategorien gjorde vi ferdig nå i april, to og et halvt år senere!

Det tok tid og krevde masse energi, men vi lærte utrolig mye av å gjennomføre.

Når det gjelder garderoben min er det derfor dette enkle prinsippet jeg bygger på: Jeg velger det som gir meg glede.

Sånn så garderoben min ut tidligere i år etter en ny runde med KonMari:

Jeg har ingen begrensning på antall plagg i den ene eller andre retningen, men jeg går gjennom klærne mine med jevne mellomrom med samme spørsmål: Gir dette plagget meg glede? Fordi jeg la ned så mye innsats den første gangen er det naturligvis en lettere jobb nå.

De gangene jeg ønsker meg noe nytt forsøker jeg også å virkelig tenke gjennom om dette plagget kommer til å gi meg glede i lang tid fremover. Det er selvfølgelig ikke så lett å vite der og da, men bare det å tenke gjennom det hjelper meg til å ta bedre valg.

Nå vil jeg høre fra deg! Hvilket prinsipp bygger du din garderobe på?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *