Ulønnet permisjon: Slik gjør du det
Drømmer du om ulønnet permisjon? Med god planlegging og prioritering er det fullt mulig å få til.
For et år siden tok jeg valget om å sette av penger til ulønnet permisjon. Noe av det beste jeg har brukt pengene mine på noen gang! Har du et ønske om å gjøre det samme og lurer på hvordan du kan få det til? Her får du mine tips.
1. Bestem deg tidlig
Ønsker du å ta ut ulønnet permisjon er det viktig å planlegge dette i så god tid som mulig, gjerne i starten av svangerskapet. Det gir deg muligheten til å spare opp penger jevnt over tid og å få til en god dialog med arbeidsgiver.
2. Sett et konkret sparemål
Hvor mye du må spare avhenger av hvor mange måneder ulønnet permisjon du ønsker å ta ut.
Tenk over hvor mye du trenger inn på konto i perioden med ulønnet permisjon. Ønsker du å ha full månedslønn når du har ulønnet permisjon kan du gange lønna di med antall måneder, så får du det totale sparemålet ditt.
Tar du utgangspunkt i levekostnadene dine og ikke hele den månedlige inntekten får du råd til mer ulønnet permisjon med mindre spart. Hvor høye levekostnader har du? Bruk kakemodellen til å få en enkel oversikt over økonomien din, og regn ut alle kostnadene du må ha dekket i løpet av en måned.
Er du som meg liker du å kose deg litt ekstra når du er i permisjon, så det kan være smart å legge inn litt til å nyte livet også.
3. Velg 100% foreldrepenger
Når du søker om foreldrepermisjon, velg 100% foreldrepenger i stedet for 80. Den totale utbetalingen blir høyere ved å velge 100%.
4. Snakk med arbeidsgiver
Så tidlig som mulig, fortell arbeidsgiver at du ønsker å ta ut ulønnet permisjon. Vit at du har rett til utvidet foreldrepermisjon (uten lønn) i inntil 12 måneder i henhold til Arbeidsmiljøloven dersom du tar denne i forlengelsen av foreldrepermisjonen.
Mange lurer på hvilke konsekvenser ulønnet permisjon får for pensjon, sykepenger og forsikringer. Når det gjelder sistnevnte er dette opp til arbeidsgiver, så her vil du få all informasjon du trenger fra arbeidsgiveren din.
5. Vit konsekvensene for pensjon og sykepenger
Er du hjemme med små barn kan du få pensjonsopptjening for omsorgsarbeid. Dette kalles omsorgsopptjening og skal sikre at du får en viss opptjening i perioder med lav eller ingen arbeidsinntekt. Hvis du mottar barnetrygd får du automatisk godskrevet omsorgsopptjening, så du trenger altså ikke å søke om dette. Omsorgsopptjeningen tilsvarer pensjonsopptjeningen du ville fått av en inntekt på 4,5 ganger folketrygdens grunnbeløp (G). Tjener du mer enn dette vil pensjonsopptjeningen basere seg på lønnsinntekten din i stedet. (Kilde: NAV.no)
Når det gjelder rettigheter til sykepenger er det helt avgjørende at du har en skriftlig avtale med arbeidsgiver om når du skal gjenoppta arbeidet etter permisjonen. Dersom du skulle bli syk i løpet av perioden med ulønnet permisjon vil du ha rett på sykepenger fra 15. dag etter sykmeldingstidspunktet i henhold til Folketrygdloven.
6. Lag en månedlig spareplan
Når du har satt sparemålet ditt og avklart alt det praktiske er du klar for å lage en månedlig spareplan. Hvor mye har du mulighet til å sette av hver måned? Har du allerede vurdert 80% foreldrepenger som et reelt alternativ har du i prinsippet sagt at det er mulig for deg å spare 20% av lønna di hver måned.
Hva kan du kutte ned på av månedlige utgifter for å nå sparemålet? Trenger du i tillegg å bruke noe av feriepengene eller desemberlønna?
Legg inn sparemålet i en spareapp med en frist eller en egen sparekonto for ulønnet permisjon. Opprett en fast overføring fra lønnskonto hver måned alt etter hvor mye du har mulighet til å spare fast. Når det gjelder øvrig sparing er det bare fantasien som setter grenser for hvor mye du kan spare opp. I tillegg til å kutte utgiftene kan du øke inntekten din, for eksempel gjennom å selge ting du ikke trenger, leie ut boligen eller bilen din etc.
La målet om mer tid med barnet ditt bli din motivasjon i de daglige valgene du tar!
7. Nyt øyeblikkene!
Uansett hvor kort eller lang en permisjon er vil det mot slutten føles som tiden har flydd av gårde. Det aller beste tipset er derfor å nyte hvert eneste øyeblikk til det fulle. Det sies at tid er penger, men jeg kan ikke tenke meg noe bedre å bruke pengene mine på enn tid.