fbpx

Tredje date: Slå knockout på gjelda di

Nevn to ting som ikke klinger godt i samme setning: date og gjeld.

Hvordan starter vi i det hele tatt en samtale om gjeld?

Med mindre du er gjeldfri tipper jeg tanken på gjeld er noe av det som virkelig kan få fram bekymringene i økonomien din.

Første gangen vi kjøpte leilighet valgte vi å fullfinansiere boligen med førstehjemslån, og jeg husker jeg hadde helt panikk for hvor stor sum penger det var snakk om.

Og verre skulle det bli! Da vi kjøpte hus og skulle selge leiligheten traff vi markedet akkurat på nedadgående og satt igjen med mye mindre egenkapital enn vi egentlig trengte. Vi fikk til og med et brev fra banken hvor de frarådet oss å ta opp et så stort lån.

Et par år etter bytta vi ut dieselbilen med el-bil av nyere modell og tok opp billån for å finansiere mellomlegget.

I samme periode starta vi familiebedrift og investerte i noe utstyr vi ikke hadde egenkapital til. Løsningen ble forbrukslån.

Og for å toppe gjeldshistorien måtte vi i sommer ha større el-bil fordi vi venta barn nummer tre, og 65% av den ble finansiert med billån.

Hvorfor forteller jeg dette?

Fordi jeg tipper du kjenner deg igjen.

Ikke nødvendigvis i alt. Og kanskje har du helt andre grunner til at du har tatt opp gjeld. Grunner du enten lever godt med eller dårlige valg du kanskje skammer deg over.

De gode nyhetene er uansett at det er mulig å slå knockout på gjelda. Og første steg er å kaste seg inn i ringen!

Første runde: Lag deg en oversikt over gjelda du har. Finn dagens saldo og hvor mye renter du betaler.

Andre runde: Sett opp gjelda i rekkefølge fra høyest til lavest rente. Typisk kredittkort, forbrukslån, billån og boliglån. Studielånet kan du se bort i fra i denne omgang, for det har typisk veldig lav rente og andre fordeler.

Tredje runde: Planlegg hvordan du kan kvitte deg med kredittkortgjelda. Kan du selge noe på finn.no som uansett ikke gir deg glede?

Fjerde runde: Du er kvitt kredittkortgjelda, bra jobba! Klipp kredittkortene dine i to for å feire!

Femte runde: Forbrukslån. Kan du planlegge å bruke noe av feriepengene i år på å betale ned? Eller ta noen ekstravakter på jobb?

Sjette runde: Forbrukslånet er nedbetalt! Du er råere enn du tror. Trikset nå er at du har frigjort et månedlig beløp du pleide å betale ned på dette lånet. Det skal du bruke til å angripe neste lån som er billånet. Ikke bli fristet til å hive se frigjorte pengene inn i det store forbrukssluket – øk avdraget på billånet tilsvarende hele beløpet.

Sjuende runde: Billånet er kanskje det største så langt og krever ekstra hard innsats å få betalt ned. Men nå er du godt inni kampen og sterkere enn noen gang. Bare kreativiteten setter grenser nå!

Åttende runde: Gratulerer med å eie din egen bil! Nå har du bare boliglånet igjen, og der kan du legge en plan for å komme ned til rundt 60-75% av boligverdien. Etter det finner du det tempoet som passer for din økonomiske situasjon – det viktigste er uansett å ha nedbetalt lån til du blir pensjonist. Samme med studielånet, så det lever du fint med en stund til.

Niende runde: Knockout!!!

Og du, lever du etter serviettmodellen jeg viste deg på første date kan du nyte livet og drømme mens du betaler ned på gjelda!

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook @forbrukerfrue.no

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *