fbpx

Takk for maten, den var god. Jeg betaler ikkeno’!

Hvor tidlig kan du begynne å lære barna om forbruk?

Statistikken sier at kun én av tre snakker med barna om privatøkonomi og hvordan familiens husholdningsbudsjett går opp.

Her har du litt mer statistikk: Nordmenn går rundt med kredittkort i lomma verdt 165 milliarder (!) kroner.

Vi har blitt vant til å få behovene våre innfridd umiddelbart, uavhengig av om vi har pengene eller ikke.

Her må det ligge et enormt potensial: Vel så viktig som at du sparer og investerer på vegne av barna er det at de lærer seg å forbruke og forvalte egne penger. Tenk om vi kan snu trenden for neste generasjon, slik at Luksusfellen blir en grøsser fra fortiden.

La økonomi bli en naturlig del av hverdagen i familien. Inkludér barna fra de er bittesmå. Her er mine sju beste tips:

1. Lag verdier:
Etabler noen grunnleggende verdier for familien og snakk om dem. Eksempel: «I vår familie planlegger hva vi skal bruke pengene våre på.» «I vår familie sparer vi når det er noe ekstra vi ønsker oss.» «I vår familie ønsker vi alltid å gi noe av våre penger til andre.»

2. Forklar sammenhenger:
Spør barna om de vet hvor pengene våre kommer fra og hva vi bruker penger på i løpet av en måned. Et morsomt tips er å sette post-its i hjemmet på typiske ting vi betaler for, som mat, klær, strøm osv. Er barna store nok er det gøy å la dem gjette hvor mye vi bruker på de ulike tingene hver måned.

3. Sett mål:
Lag konkrete sparemål for familien sammen med barna. Bruk bilder og enkle tegninger og vis hvordan det er mulig å spare opp større beløp over tid.

4. Lær å tjene egne penger:
Gi barna små oppgaver hjemme de kan tjene penger på. Rydde på sitt eget rom er en tidløs klassiker!

5. Gjør investering lavterskel:
Lær barna tidlig om investering og avkastning. Jeg opprettet «mammas fond» for sønnen min på 5 år, og senest i går fant han en krone han ville plassere der frem til jul.

6. Finn på morsomme prosjekter sammen:
Spør barna hva de ønsker å spare til og lag en plan for når og hvordan de skal få det til. La barna være kreative og komme med forslag til hvordan de kan tjene penger! Sønnen min bestemte seg i sommer for at han ville tjene egne penger til å bygge olabil sammen med pappaen, og det endte med baking og hjemlevering av ferske boller før han kunne gå med klingende mynt til Maxbo og kjøpe delene. Mer om dette senere🤩

7. Lær barna å gi:
Vis barna hvordan vi kan gi og dele av våre ressurser. Jeg vokste opp med bøsse fra Kirkens Nødhjelp på bordet i adventstida, hvor vi la noen kroner hver dag for å støtte konkrete bistandsprosjekter. En enkel måte å gjøre barna dine bevisste på forskjellene i verden fra ung alder.

Barna mine har skjønt at de kan spise gratis mat hjemme og at alt vårt er deres mens de bor under vårt tak. Planen er også å lære dem at de kan tjene og forvalte egne penger.

Ikke bare så de kan få realisert sine drømmer, men også være med og skape en forskjell for noen andre.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *