fbpx

Slik får du mest mulig ut av feriepengene dine

I disse dager får de aller fleste feriepenger inn på konto. Det er en ganske så digg følelse når lønnsslippen kommer med høyere beløp enn vanlig.
Så kommer spørsmålet: Hva skal du bruke feriepengene på i år?

Jeg har fått spørsmål fra flere lesere om hva jeg tenker om bruk av feriepengene, og her er oppsummert det jeg tenker:

1. Betal ned dyr gjeld
Hvis du har kredittkortgjeld eller forbrukslån er det en veldig fin anledning til å betale inn ekstra på dette nå når du har fått en større sum inn på konto. Les mer om hvordan du kan bli kvitt dyr kredittkortgjeld. Det samme gjelder om du har ubetalte regninger, da er feriepenger en fin anledning til å komme seg ovenpå.

2. Lag feriebudsjett
Da jeg spurte følgerne mine på Instagram om de lager budsjett for ferien svarte 56% nei. Mitt beste tips for å få mest mulig ut av pengene er nettopp å lage seg et budsjett. Det kan gjøres veldig enkelt: Finn noen kategorier du vet dere pleier å bruke penger på i løpet av ferien. Nå har du kanskje allerede bestilt reise og opphold for i sommer, men hvor mye ønsker dere å bruke på mat, shopping og aktiviteter? Enten kan du bestemme deg for et beløp per dag til de ulike tingene og summere opp til et totalbudsjett, eller du kan sette et totalbudsjett per kategori og dele på antall dager så har du summen per dag. Hvis du vil være helt sikker på at du ikke bruker mer enn du har bestemt deg for kan du ta ut kontanter og legge de i konvolutter for hver dag, eventuelt også merke dem med kategori.

Vi var helt avhengige av å ha et budsjett for turen vår til USA ettersom vi skulle være borte så lenge som fem uker. Det ga oss mange verdifulle erfaringer, og jeg har oppsummert disse i ti ferievettregler som er like relevante uansett hvor du skal og hvor lenge du skal være på ferie i sommer.

3. Bygg buffer
Det er ikke sånn at du trenger å bruke opp alle feriepengene på ferie. Faktisk er det en veldig fin anledning til å starte eller fortsette byggingen av buffer.
Har du et mål for hvor stor buffer du bør ha? Har du 10.000 på en egen konto kan du dekke det meste av små uforutsette hendelser. Skal du være sikret økonomisk mot større ting som måtte oppstå kan du gå inn for tre til seks måneders forbruk. Det er et stort mål som tar tid og krever disiplin å nå, men klarer du å sette av en andel av feriepengene har du gitt deg selv en god start.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *