fbpx

Slik får du kontroll på økonomien din

Du trenger bare å starte med én ting.

Det er februar og lysere ute. Jeg tipper du befinner deg på et av følgende to steder: Tjuenitten er året du har satt retning og tatt grep, og du er full av inspirasjon og motivasjon for det som ligger foran. Eller du har for lengst gitt opp eller til og med glemt hva du lovte deg selv rundt første januar.

Vet du hva som ofte er utfordringen med de målene vi setter oss? At vi prøver å få til for mange av dem samtidig.

Selv om målene er konkrete, realistiske og mulig å måle, så failer vi fordi vi prøver å gjøre for mange ting på en gang.

Hva om du bare kunne velge én ting, én ny vane, men til gjengjeld skulle du fokusere ett hundre prosent på den?

La meg gi deg noen forslag.

Ukeshandling. Dette er uten tvil en av de vanene du kan spare mest penger på i det daglige. Først: Ta inventarsjekken i kjøleskap og fryser, planlegg middagsmeny, velg deg noen favoritter til helgekosen og lag handleliste. Så: Gjør ukeshandelen. Og du, hold deg til handlelista!

Lag en kalender for kjøp av klær og utstyr. Du kan spare mye på å planlegge det du vet du trenger å kjøpe inn de neste månedene. Bruker du for eksempel Småbrukt fra FINN.no får du hjelp til å planlegge kjøp av brukte ting til barna basert på alder.

Velg én ting du skal bruke penger på i løpet av en uke. Velg den tingen som gir deg mest glede, og så dropper du alt annet. Gir latten deg glede, så velger du latten. Blir du mer glad av å kjøpe lunsj i kantina så prioriterer du det, ellers kan du heller ta med matpakke😊

Sett opp automatisk trekk på 20 kroner hver gang du drar kortet. Overfør til bufferkonto. Bruker du kortet ca én gang daglig har du spart over 7.000 på et år!

Spar til ferie hver måned. Så kan du heller bruke feriepengene på å bygge buffer, betale ned ekstra på gjeld eller investere!

Sett av penger til feiring hver måned. Bursdagsgaver, bursdagsfeiringer og høytider. Hvis du er som meg elsker du fest, og aller mest når det er planlagt så vi vet vi har råd til det!

Betal regningene dine i tide. Få alle regninger over på e-faktura og avtalegiro så slipper du å tenke mer på det!

Betal ned gjeld. Lag deg en plan for hvordan du kan slå knock-out på gjelda di og gå all-in!

Spar i aksjefond. Opprett en aksjesparekonto og lag deg en månedlig spareavtale med trekk på lønningsdagen.

Ti minutter på økonomistatus. Hvis du lærer deg kontofest-prinsippet er ti minutter i uka alt som skal til for å ha full oversikt over økonomien din!

Økonomidate. Book inn en månedlig økonomidate i kalenderen. Bruk denne kvelden på en gjennomgang av økonomien for måneden som har vært. Skjedde det noe uforutsett? Hva er status på målene våre? Og hvilke grep må vi eventuelt ta for å justere kursen?

Det som skjer når du har etablert en ny vane er at du får troa på deg selv. Du tar over styringa.

Og det finnes nesten ikke noe deiligere følelse i verden enn å ha kontroll og overskudd i sin egen økonomi.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *