fbpx

Skal vi spare eller bruke penger etter korona?

De siste økonomiske prognosene fra IMF anslår at norsk økonomi skal gå på sin verste smell siden krigen. Hva med vår egen økonomi? Jeg tror på en bærekraftig privatøkonomi, også etter korona. 

Arbeidsledigheten er rekordhøy, og mange må ta grep for å få endene til å møtes i den nye hverdagen. Samtidig har den største delen av befolkningen fortsatt jobb og inntekt som vanlig. Det har vært diskutert mye rundt hvordan vi kan bidra til næringslivet ved å bruke penger, og flere har påpekt at det er positivt om vi kan opprettholde en normal pengebruk for å holde hjulene i gang. 

Et lite tilbakeblikk til tiden før korona viser oss at 2019 ble året for de store overskriftene om folk som sparer. Året da det for eksempel ble brakt på bane at vi kvinner henger etter og må lære oss å spare smartere. 

Smart sparing handler om å få pengene våre til å vokse mest mulig på lang sikt. Investere. 

På veien dit handler det også om å rydde opp i egen økonomi, som å betale ned på gjeld og bygge en økonomisk buffer. 

Det har vel sjelden vært mer aktuelt å ha penger på sparekonto for å kunne møte uforutsette hendelser. Buffer er økonomiske muskler som gjør en fortvilet situasjon som oppstår litt mindre fortvilet fordi økonomi ikke blir en bekymring i tillegg. Betale ned ekstra på dyr gjeld eller på boliglånet er heller ingen dum idé i disse tider nå som renteutgiftene er redusert. 

Men hva med de som sier at vi må bruke penger for å bidra? Er det egoistisk å spare når så mange bedrifter rundt oss går konkurs og folk mister jobben?

Jeg tror på en bærekraftig privatøkonomi. En sunn økonomi hvor nøkkelen er et bevisst forhold til egne prioriteringer, krise eller ikke. 

Det handler om å være en bevisst forbruker som har kunnskap og tar valg ut fra egen livssituasjon. Det handler om å ha råd til sin egen livsstil. 

Det handler om å finne sine favoritter, de varene og tjenestene som skaper mest verdi i eget liv. De varene og tjenestene du ønsker skal bestå også etter denne krisen. 

Det handler om å gi fast til organisasjoner som gjør verden til et bedre sted eller ha for vane å se etter behov hos mennesker i ens egen verden som trenger økonomisk hjelp, ikke bare som en engangs respons i en krise når alle har fokus på det. 

Det handler om å sette av penger til å realisere drømmer i stedet for å ta opp forbrukslån for å finansiere fristende muligheter. 

Og det handler om å ta grep som sikrer egen økonomi på lang sikt gjennom å bygge buffer, betale ned gjeld og investere penger i aksjemarkedet. 

En bærekraftig privatøkonomi vil bidra til mer enn bare å holde hjulene i gang. Den har evnen til å forandre verden.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *