fbpx

Rentene øker – hva kan du gjøre?

Etter at sentralbanken satte opp styringsrenta i september har flere banker fulgt etter med å øke rentene.

Om du blir stressa av sånne nyheter forstår jeg deg godt. Økte renter betyr økte utgifter om du har lån, og det er sjelden eller aldri en positiv ting.

Men før du mister nattesøvnen: Det er faktisk en del enkle grep du kan ta for å lette situasjonen din!

  1. Ring banken!
    Om du følger med på andre økonomiblogger, er med i økonominettverk på Facebook eller av og til dumper borti økonominyhetene i avisa har du nok fått med deg at alle snakker om det samme om dagen: Ring banken for å forhandle om renta di.

Men hva skal du egentlig si og hvorfor skal banken si ja til å gi deg lavere rente?

Nøkkelen er kunnskap.

Det beste du som forbruker kan gjøre er å skaffe deg kunnskap.

Aller først må du vite hvilken rente du har på lånet ditt i dag, og da er det den effektive renta som gjelder, fordi den tar med alle gebyr og andre kostnader. Dette finner du enkelt i nettbanken din.

Når du vet hvilke betingelser du har i dag er du klar for å sjekke hvor du kan få bedre betingelser. Poenget med dette er å skaffe deg et reelt alternativ så du kan utfordre banken din.

Jeg anbefaler alltid å sjekke Finansportalen, som er Forbrukerrådets portal for sammenligning av boliglån.

Her legger du enkelt inn dine opplysninger og får opp dine beste tilbud, med bankene med lavest rente øverst. Med utgangspunkt i denne kunnskapen anbefaler jeg å ringe kontaktpersonen din i banken.

Den samtalen kan foregå noe sånt som dette: «Hei, jeg har sjekket renter på Finansportalen og ser at jeg kan få x% rente på lånet mitt hos bank Y. Jeg ønsker gjerne å fortsette mitt kundeforhold hos dere og lurer derfor på om du kan tilby meg samme rente.»

Bilde: Dette er meg som feirer når du har ringt banken!

Mest sannsynlig sier banken ja. Men om de ikke skulle si ja er poenget at du faktisk kan bytte bank.

Flere har også gode rentebetingelser gjennom fagforeninger og lignende, så jeg anbefaler også å skaffe deg en oversikt over dette så du vet hvor du kan få aller best betingelser.

  1. Ta kontroll på økonomien din
    Men hva hvis banken sier nei eller du ikke finner andre alternativ som er bedre enn den renta du har i dag?

Hvis det er utfordrende for deg å møte økte rentekostnader vil jeg anbefale å ta en full gjennomgang av økonomien din.

Litt mindre sexy enn #ringbanken, men ikke mindre viktig.

Start med å få oversikt over alle levekostnader. Hvor mye betaler du på strøm, forsikringer, mat? Har du abonnement på tjenester du strengt tatt kan klare det uten? Mange kan gjøre noen enkle grep her som vil spare deg for flere tusen i måneden.

Neste spørsmål er hvor mye du bruker på å «nyte livet», som kaffe, takeaway og shopping. Begynn å stille deg spørsmålet hva av dette som gir deg glede? Det kan være mye penger å spare på å finne svaret på det!

Velg det som gir glede og kutt forbruket på alt annet.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *