fbpx

Når økonomien ødelegger sommerferien

Jeg fikk en melding i går som berørte meg veldig. En trebarnsmor skriver til meg at de mangler kontroll på økonomien. De har høy gjeld. Hun er sliten. 

Det er sommer på jorda og smil overalt, men hva hjelper det når bekymringene stjeler både nattesøvnen og gleden?

Hva kan du fokusere på når økonomien ødelegger ferien?

Jeg kjenner meg veldig ydmyk overfor noen som befinner seg i en krise. Jeg har selv ligget våken om natta og bekymret meg for penger.

Det første jeg tenker, kjære trebarnsmamma, er at du allerede er sterkere enn du tror. For du har turt å sette ord på utfordringene og bedt om hjelp. I tillegg skriver du at dere har tatt grep med å flytte til et mindre og billigere sted. Å kutte utgifter er et avgjørende steg på veien mot å snu din egen økonomiske situasjon.

Hva med gjelden? Jeg har tidligere skrevet om hvordan du kan slå knock-out på den. Det er en plan for hvordan du kan betale ned det du skylder på en strukturert måte, men det er også et verktøy for å ta grep som gjør deg stolt av deg selv. Det kommer til å vise deg hva du kan få til når du er motivert for det. Det vil gi deg ny tro på deg selv og du vil kjenne deg uovervinnelig.

Men hva med denne sommerferien? Når alt føles håpløst og du bare kjenner deg sliten.

Jeg tenker mye på lykke om dagen. Hørte på podkasten til fine Sara Lossius, hvor hun snakket med Helge Thorbjørnsen, professor ved NHH og foreleser i et eget fag om lykke.

Det er særlig to ting jeg sitter igjen med etter den episoden, hvor han gir tips til hvordan bli mer lykkelig:

Vi blir lykkeligere av å gi til andre. Jeg vet at det høres veldig rart ut å skulle fokusere på andre når vi har det vanskelig selv, men kan du finne én ting du kan gi til én person rundt deg? Det trenger ikke være noe stort eller noe som koster mye penger. Poenget er at du flytter fokuset over på noen andre. Tenk at du, midt i din egen krise, får lov til å gjøre et annet menneske glad!

Lukt på blomstene! Dette har jeg prøvd å gjøre mye av selv i sommer. Det høres veldig klisjé ut, men det er faktisk helt sant at det gjør deg lykkeligere. Og da mener jeg stoppe opp og ta et ordentlig magadrag, fylle kropp og sinn med den deilige lukten av blomster. Kjenner du at bekymringene slipper taket – om ikke annet bare for den lille stunden du står der?

Alt kommer til å ordne seg. Du er på rett vei. Ta ett grep av gangen, fortsett å spørre om hjelp. Ikke mist troa på deg selv, for du kommer til å klare dette.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *