fbpx

Slik når du målene dine

Den episoden av Forbrukerpodden flest av dere har hørt på så langt i år, er den aller første episoden jeg ga ut i år: “Slik når du målene dine i 2022”. 

Der fikk du fem steg til hvordan du kan nå målene dine. La meg starte med en recap på disse stegene: 

1. Hva er utfordringen din i dag? 

Hvor står du i økonomien din? Et mål er ofte responsen på et eller annet behov du har. Det kan være et smertepunkt, det vil si noe som preger hverdagen din på en negativ måte, som gjør at du enten mister nattesøvn, noe som begrenser friheten din, eller noe som gjør deg stressa.

Eksempler på dette er 0 kroner på konto for å møte plutselig og uventede utgifter, kredittkortgjeld og usikkerheten på om og eventuelt hvor mye du bør spare til pensjon. Eller det kan være en drøm du kjenner at du ønsker å realisere, men som fram til nå kun har vært akkurat det – en drøm. Penger på reisekonto så du kan besøke noen du er glad i som bor langt borte, eller oppsparte midler til å ta ulønnet permisjon så du kan gjøre noe helt annet enn det du gjør til daglig.

Og kanskje trenger du å gi enda mer mening til pengene dine. Du tenker enda mer langsiktig, du ønsker å bidra til at generasjonen etter deg, eller noen et helt annet sted i verden, får muligheter de ellers ikke ville fått.

Hvis du trenger hjelp til hvor i økonomien din du ønsker å ta tak, bruk gjerne kakemodellen og gå gjennom stykke for stykke, fra sikre, leve, nyte, drømme, gi og hele kaka.

Hvor står du i dag på hver av delene, er det noen deler av kaka du skulle ønske så veldig annerledes ut fra der du er i dag? Større andel til sikre, mer til buffer eller pensjon? Lavere levekostnader så du kunne slappet mer av i møte med økte priser på strøm og mat? Større frihet til å drømme, mer penger til å nyte i hverdagen? Mer investering i andre mennesker gjennom å gi, eller mer penger på konto gjennom økte inntekter?   

2. Hva betyr mest for deg akkurat nå? 

Har du flere utfordringer du trenger å takle, eller flere drømmer du ønsker å nå? Da må du lage deg en rekkefølge på når du skal ta tak i hvert punkt. Se gjerne på hva du vil få gjennom å nå målet, for eksempel bedre nattesøvn, en konkret opplevelse, eller en bedre nåtid eller framtid for noen andre enn deg selv.

Sett dette opp mot hvor mye det vil kreve av deg å jobbe mot å nå målet. Hvor lang tid vil det ta å nå målet? Er det en krisebuffer på 10 000 kroner du kan spare opp i løpet av noen måneder gjennom å gjøre en geriljasparing, det vil si en sprint hvor du både prøver å få mer penger inn på konto gjennom å selge ting eller se etter måter å øke inntektene på, og kutter utgiftene ned til beinet i en periode? Eller er det et mer langsiktig mål som krever at du setter av et jevnt beløp over tid. Hvilken innsats vil det kreve? Hvilke vaner må du endre på? Sett det du vil få igjen opp mot det det vil kreve av deg, og finn ut hva du skal prioritere først.

Det som krever liten innsats vil være det letteste å starte med. Om det krever litt mer, noen flere endringer i vaner for eksempel, men belønningen er stor, så vil det fortsatt være ønskelig for deg å prioritere det. Hvis du finner ut at noe krever stor innsats, men egentlig ikke gir deg så mye igjen, er det kanskje ikke verdt det. 

3. Sett et konkret mål

Bestem deg for et resultat du ønsker å oppnå, samtidig som du planlegger hvilke konkrete handlinger du skal gjøre for å komme dit. Hvilke vaner du skal endre på, for eksempel. Hvilke metoder du skal bruke, og hvilke ferdigheter du trenger.

Skal du finne ut av det med pensjonssparing trenger du kanskje å øke kunnskapen din om din egen pensjon. Hvis du vil spare langsiktig til en drøm, kan en metode for eksempel være droppesparing, som vil si at du sparer noe hver gang du dropper å kjøpe noe du egentlig hadde lyst på.

4. Finn ut hva som hindrer deg.

Og finn en måte å ta rotta på disse på.

5. Kom i gang!

Sett deg selv i sving! Skriv ned målet, gjerne hver dag. Skriv det ned for hånd, så får du det ordentlig inn. Bestem deg for når du skal gjennomføre endringene du har bestemt deg for, legg det inn i kalenderen, og lag deg en back-up-plan på hvordan du skal takle det hvis noe ikke lykkes.

Fortell om planene dine til en venn, eller foreslå å gjennomføre sammen med noen, så øker du sjansene dine for å lykkes betydelig. 

I denne episoden følger jeg opp med å snakke om hvordan du kan holde på motivasjonen din mot å nå ditt økonomiske mål. Når du har tatt alle de fem stegene frem mot å komme i gang med ditt mål, har du forhåpentligvis fått en stor motivasjon fra start for å nå nettopp dette målet. Jo sterkere hvorfor, det vil si hvor tydelig det er for deg hvorfor dette målet er viktig for deg akkurat nå, jo mer motivert er du. 

MEN så kommer jo hverdagen, med alle sine opp- og nedturer, logistikk, prioriteringer av tid, energi og også penger, når det oppstår noe du ikke hadde i planen din, eller du kanskje ikke hadde rukket å lage ferdig hele planen før noe oppsto.

Jeg vet ikke med deg, men jeg opplever i alle fall veldig mye på alle fronter om dagen, og det kan være krevende å måtte forholde seg til alt som kommer. Som Mira Kahn i Mamma jobber-podkasten og jeg snakket om da vi spilte inn en episode hvor jeg var gjest, noen ganger er det så krevende å være voksen!

Og det frister å bare gi fra seg alle problemstillingene sine til noen andre som bare kan fikse. Kjenner du deg igjen? Praten med Mira kan du forresten høre i hennes podkast mot slutten av mars. 

Når hverdagen kommer, er det to ting som virkelig vil hjelpe deg å holde motivasjonen oppe:

 1. Du trenger å se fremgang, at du helt konkret kommer deg nærmere målet. 
 2. Du trenger å feire små seire!

La oss starte med det første punktet. Se fremgang. Det er en grunn til at folk som jobber med trening og som hjelper folk å sette konkrete mål, bruker før og etter-bilder av sine kunder i markedsføringen av hva de kan hjelpe deg med. Det gir ofte en wow-effekt, og ikke minst for en selv når en har satt konkrete mål og ser at det går i den retningen du ønsker.

Jeg delte tidligere på Instagram om da mannen min Paul var med i en 90-dagers-challenge med en brite som kaller seg The Body Coach, Joe Wicks.

Noe av det som var veldig målbart underveis, var antall egg vi hadde i kjøleskapet, sammenlignet med tiden før challengen. Vi snakker firedobling. Og han målte også fremgang underveis på sine konkrete mål, og det var supermotiverende å stå på sidelinja og følge med. 

Folk som driver med oppussing er gode på å dokumentere forvandlingene som skjer underveis, og det er inspirerende å se hvordan et shabby utgangspunkt får utnyttet sitt fulle potensial og gir en helt annen følelse av rommet. Og når det gjelder ditt økonomiske mål og hvordan du kan måle fremgang der?

Det aller enkleste er å bruke en spare-app, som vil gi deg en status på hvor stor andel av målet du har nådd. Jeg synes selv det er skikkelig motiverende å se at prosentene øker enten for hver måned eller for hver gang jeg putter inn et ekstra beløp inn på spareplanen.

For en helt fantastisk følelse det var å oppnå 100 % på geriljasparingsplanen, da Paul og jeg hadde klart å spare opp 260.000 kroner til å betale ned billånet vårt. 

Hvordan er det du måler fremgang på ditt mål? Ta gjerne kontakt med meg hvis du trenger hjelp til å komme i gang med en konkret spareplan, eller har spørsmål til hvordan du kan følge opp ditt mål på best mulig måte. 

Det andre handler om å feire små seire. La meg gi deg mitt aller ferskeste eksempel, som ikke handler om økonomi, men som handler om et møte jeg hadde på jobb i forrige uke. Jeg var ansvarlig, sammen med en kollega, for å presentere for en ledergruppe på rundt 15 personer. Det var mye forberedelse til møtet i forkant, vi satt på kvelden før for å lande de siste detaljene, og var enige om at opplegget var pedagogisk og innholdsmessig bra.

Jeg er som oftest spent før viktige møter, og spesielt den biten som går på om vi får til å gjennomføre opplegget slik at vi får maks ut av møtet og diskujonene. Og så gikk det veldig bra! Jeg skulle rett videre i et annet møte, men rakk å hente meg en kaffe før jeg skulle inn og møte de andre kollegaene mine.

I gangen på vei opp trappa, med kaffekoppen i hånda, stoppet jeg opp, helt for meg selv, og sa høyt til meg selv:

I DAG ER DU GOD!! DETTE VAR BRA!

Føltes jo litt weird å si det, men så viktig! Det skjer nemlig noe når du sier noe høyt, og ikke bare tenker det. Og ofte kan det hende du ikke engang stopper opp og tar deg tid til å tenke det, i alle fall hvis du ligner litt på meg. Det er MYE lettere å henge seg opp i ting som ikke går bra, i bekymringer eller ting du kunne gjort annerledes, men FY så viktig det er å feire alt som feires kan! 

Når du har handlet mat for en hel uke, og vet at det gjør at du kan holde deg innenfor matbudsjettet ditt, det kan du si høyt til deg selv: “Wow, så fantastisk at jeg har gjort dette!”

Det som er ekstra bra med dette eksemplet, er at du berømmer deg selv for prosessen og vanen, og ikke bare når du har nådd målet. På noen områder i livet handler det også mer om å bygge bærekraftige vaner over tid som rett og slett vil gi deg høyere livskvalitet, uten at det er knyttet til et bestemt mål, men på andre områder kan det være skikkelig gøy å mestre det å nå mål.

Som for eksempel økonomiske. Noe av kraften er at de er konkret i seg selv. Det handler ofte om tall, som er veldig målbart. 

Jeg kjenner en som alltid har en flaske champagne stående i kjøleskapet, i tilfelle det skjer noe som er verdt å feire! Akkurat nå har jeg faktisk det selv. Det kan være noe helt annet en champagne for deg, men bestem deg for noe du skal gjøre neste gang du har kommet et steg på veien mot å nå målet ditt. 

For deg som ennå ikke har satt deg et mål i 2022, eller som ikke har et mål du løpende jobber mot, la meg gi deg litt inspirasjon til hvilke økonomiske mål som kan være aktuelle for deg:

Sikre, drømme og gi er sparingen og investeringen din. Hva er kritisk, hva er noe du trenger, og hva er noe du ønsker innenfor hvert av disse kakestykkene? Og hva med hele kaka di, har du mål for inntektene dine? 

Kritisk:

 • Bygge krisebuffer
 • Betal ned dyr gjeld
 • Reparere bolig

Trenger:

 • Bygge superbuffer
 • Vedlikeholde bolig
 • Spare til pensjon
 • Plan for nedbetaling av bolig før du slutter å jobbe
 • Feiringer, som bryllup, konfirmasjon eller store bursdager

Ønsker:

 • Spare til ferie
 • Kjøpe bolig
 • Pusse opp bolig
 • Finn en ny jobb.
 • Kjøp en bil.
 • Gi til ideelle organisasjoner
 • Sett et karrieremål: Start en ny virksomhet, utvid en nåværende.
 • Spare til barn
 • Jobbe deltid på et tidspunkt
 • Nedskalere livsstilen

Er det noe av dette du ønsker å sette et konkret mål på for din egen del? 

Bli konkret. Ytterpunktet er å bare ønske at du kunne “spare mer” eller “bruke mindre” eller “bruke minst mulig”. Hvorfor skal du spare, hva sparer du til? Hvorfor skal du bruke mindre, hva skal det gi deg mer av? Du kjenner kanskje til SMARTe mål, hvor S står for spesifikt. Hvis du skal spare til bolig, hvor mye større, hvilken type bolig? I hvilket område?

Bli konkret, så blir det lettere å sette helt konkrete summer. Når du har gjort den researchen du trenger, skrive ned helt konkrete summer. 

S står også for “sommerfugler i magen”-effekt. Og s kan stå for skremmende. Ellen Johnson Sirleaf, tidligere president i Liberia, har sagt “If your dreams dont scare you, they’re not big enough!”

Finn ut hva du ønsker å oppnå i løpet av dette året, innen de neste tre til fem årene, i løpet av de neste ti årene eller lengre fram i tid. 

Putt hvert mål i en kategori. Prioriter gjerne etter hva som er kritisk, og hva du trenger eller ønsker.

Jeg har laget en kjempefin mal til deg som du kan bruke for å legge inn dine mål, og få oversikt over hva som er viktig for deg og hva du ønsker å oppnå fremover. Den kan du laste ned her! 

Jeg håper nå at du er motivert til å fortsette å jobbe mot målene dine, de du allerede har satt for dette året, som du allerede er i gang med. At du husker å måle fremgang og feire mindre og større seire underveis, og at du er klar for å sette nye mål hvis du ikke har noe konkret du jobber mot akkurat nå. 

Neste uke skal jeg snakke om hvordan du kan følge opp hele økonomien din løpende, med de store målene, og de konkrete grepene du tar underveis. Mitt favorittverktøy som samler alle tråder i din økonomi og gjør det enkelt for deg å vite at alt i økonomien din går opp. Jepp, neste uke skal vi snakke om alt du trenger å vite for å lykkes med et budsjett. 

Til da, gå ut og ta verden med storm, og bruk pengene dine på det som betyr aller mest for deg!