fbpx

La oss snakke litt om julegaver

Det er på tide å ta tilbake gleden ved å gi. Ta bort alt stresset og presset.

I år skal vi bruke 13.320 kroner i snitt på julekosen, skrev DNB Nyheter litt tidligere denne måneden. Den største delen av summen går til gavene.

Vi nordmenn skal bruke tusen kroner mer enn i fjor, og i fjor brukte vi over tusen kroner mer enn året før der igjen.

Midt i dette regnestykket står du og jeg og lurer på hvor stort innhugg denne jula kommer til å gjøre i vår lommebok. I tillegg spør vi oss selv hva vi skal kjøpe til de som egentlig har alt de trenger.

Det å gi skal være noe vi gleder oss til og noe vi gleder oss over, ikke noe som skaper stress og bekymring.

Det aller beste tipset er å bestemme deg nå for hvor mye du skal bruke på julegaver i år. Kall det et budsjett om du vil.

Og her er greia: Det er DU som vet hvor mye du og din familie har råd til å bruke på gaver.

Jeg er fan av å sette av et fast beløp hver eneste måned til feiring og gaver. I år går hele dette budsjettet for november og desember til julefeiring. I tillegg har jeg spart noen tusenlapper ekstra de siste månedene.

Jeg kommer ikke til å handle en eneste gave på kreditt, og jeg kommer til å holde meg til det budsjettet jeg har satt opp.

Det er du som kjenner din økonomiske situasjon og som er den beste til å sette opp ditt budsjett.

Når du bestemmer deg for hva du skal bruke på gaver og hvem du skal gi til kan du enkelt regne ut hvor mye det blir per gave. Ble det mindre enn du trodde? Mer?

Summen vi bruker per julegave blir fort en vane, og det er vanligere at summen øker enn at den går ned fra et år til et annet.

Men hva hvis du har gjort noen andre prioriteringer dette året som gjør at du ikke har råd til å bruke så mye som tidligere på gaver? Eller du har funnet ut at du egentlig har brukt for mye tidligere år?

Kan du likevel finne en glede ved å gi?

Mange familier har funnet sine egne løsninger på julegavene. Jeg hørte nylig om en familie som gir hverandre en «familiefestival» i julegave, de setter av tid og penger til en helg i løpet av det neste året hvor alle møtes for felles aktiviteter og hygge. Hvor koselig hørtes ikke det ut!

En annen familie jeg snakket med gir bare til barna i familien og har blitt enige om å kun bruke noen hundrelapper til hver. En tredje familie kjøper kun brukte gaver til hverandre.

Spør de du skal gi gaver til hva de blir aller mest glad for å få. Kanskje blir du overrasket!

Uansett hvilken løsning dere velger å gå for er det viktigste at du føler deg fri til å gjøre dine prioriteringer innenfor disse rammene.

Lov meg at du ikke tar valg i desember for å møte noen andre sine forventninger eller fordi du tror du må. Lov meg at du også tenker på hvordan din januar skal se ut, og at det ikke er å være tom på konto.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *