fbpx

Hvorfor jeg blir lykkelig av å ha få plagg

Det begynte da jeg var liten. Jeg husker følelsen av å få nye klær. Spenningen rundt det å få være med og velge ut noe og lykkefølelsen av å få ta det med meg hjem.

Vi fikk nye klær to ganger i året: til skolestart på høsten og sommertøy på våren. Vi hadde det vi trengte gjennom året også, men det meste av yttertøy og sånt arvet vi eller så fikk vi det til bursdag og jul. Det var noe helt spesielt med de nye klærne.

Når jeg lukker øynene husker jeg fortsatt lukta.

Den høsten jeg fikk min første jobb var jeg singel og hadde ingen andre å tenke på enn meg selv. Shopping ble en veldig fin hobby! Og selv med mye mer inn på konto enn jeg noen gang hadde hatt hadde jeg som regel en mastercard-regning å betale på slutten av måneden. Jeg shoppet ikke alltid så dyre ting, men jeg kjøpte hele tiden noe nytt.

I dag har jeg et veldig lavt klesbudsjett. Det inngår i lommepengebudsjettet mitt og konkurrerer dermed med mine latter og andre ting som gir meg glede.

Jeg har gått gjennom klærne mine etter «KonMari»-metoden og kvittet meg med det som ikke gir glede. Denne tankegangen har blitt en vane, så senest rett før påske tok jeg en ny runde. Det førte til at jeg solgte en kjole og to gensere, og jeg ga noen plagg til Fretex.

Jeg elsker fortsatt følelsen av å ha et nytt plagg. Vil nesten si at den er vel så sterk nå som da jeg var liten. Samtidig er det helt fantastisk å kjenne meg fri til å ikke måtte kjøpe nye plagg hele tiden, og jeg gleder meg desto mer over de jeg velger å kjøpe.

Konsekvensen av dette er jo selvfølgelig at jeg ofte dukker opp i de samme antrekkene, men det tåler jeg så lenge jeg stadig føler meg vel i dem.

Siden februar i år har jeg kun kjøpt to plagg: et skjørt og en stripete topp. Det som skjer med meg når jeg shopper så sjelden er at jeg blir ekstra kresen med hva jeg velger, og da ender jeg opp med å bli mer fornøyd og bruke plaggene mer.

Så hvorfor bruker jeg så lite penger på klær?

Jeg blir mer fornøyd med det jeg har.

Og jeg får satt av penger til andre viktige og mer langsiktige ting som sparing til drømmer, buffer, pensjon og nedbetaling av lån.

Skjørtet. Foto: Char Beck Photography

Toppen. Foto: Frode Hansen / VG

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *