Hvordan jeg prioriterer pengene mine akkurat nå
Jeg har fått spørsmål fra flere de siste ukene om hvordan jeg sparer og hvordan jeg prioriterer pengene mine akkurat nå, og hva folk bør gjøre.
Hvordan bør vi prioritere pengene i de usikre tidene vi er inne i?
Flere jeg kjenner har blitt permittert, helt eller delvis. Bankene får rekordmange søknader om avdragsfrihet på boliglån.
Ingen av oss vet hvor lenge dette kommer til å vare og hvor store konsekvenser denne situasjonen egentlig vil få.
Felles for oss alle er at vi blir tvunget til å tenke over økonomien vår og hvordan det står til med den. Få oversikt. Ta kloke valg. Ta tak i ting.
De av dere som har lest bloggen min tidligere eller følger meg i sosiale medier kjenner godt til min kakemodell, hvor jeg snakker om hvordan jeg fordeler inntekten min i løpet av en måned. Det største kakestykket heter LEVE og består av 60% av inntekten. De andre er på 10% hver og heter NYTE, GI, DRØMME og SIKRE.
Hvordan ser denne kaka ut nå, og hva består de ulike kakestykkene av? Jeg vil gjerne dele mine prioriteringer med deg, og så er mitt ønske for deg at du skal få tanker om hvilke konkrete grep du kan ta i din egen økonomi.
Inntekten vår var litt redusert nå i mars, men det er også levekostnadene.
La oss begynne der.
Den dagen sentralbanken satte ned renta nå i mars sendte jeg mail til banken hvor vi har boliglånet og spurte om de kunne sette ned renta vår. Etter at de hadde hatt rentemøte ble renta satt ned, og vi sparer ca 9.000 i året på nedjusteringen.
Har du sjekket hvilke rente du kan få? Skaff deg oversikt og kunnskap. Gå inn på finansportalen.no under boliglån, så kan du sammenligne ulike banker og finne de beste rentebetingelsene. Bruk dette enten overfor din eksisterende bank, og om de ikke kan sette ned renta kan du rett og slett vurdere å bytte bank.
Hvis du har blitt permittert kan du spørre banken om avdragsfrihet. Det samme med studielånet. Alle som betaler på studielånet sitt kan utsette betalingen inntil 36 ganger, tilsvarende tre år. Du trenger ikke å oppgi grunnen til at du ber om utsettelse. Kundene søker om betalingsutsettelse selv via Dine sider på lanekassen.no.
Neste store post er mat. Vi holder oss til budsjettet vårt på 5.000 kroner i måneden. Jeg tror kanskje vi bruker litt over budsjett i denne perioden hvor alle er hjemme og vi finner mye glede i å samles rundt bordet. Samtidig har det at vi er mye hjemme gjort oss enda bedre på å bruke opp det vi har tilgjengelig av råvarer.
En annen stor utgift alle med barn slipper den perioden barna er hjemme er barnehage og SFO, så der har vi en reduksjon av levekostnadene iallfall denne måneden.
Videre bruker vi veldig lite på transport. Et av grepene vi tok på tampen av fjoråret var å selge bilen vår, og nå bruker vi el-scooter, sykkel, sykkelvogn og kollektivt i hverdagen. Vi har regnet på at det lønner seg for oss å leie bil når vi trenger det i stedet for å ha en egen bil tilgjengelig hele tiden. Det ble plutselig veldig lønnsomt i en periode når vi uansett ikke får lov å bevege oss så mye rundt.
Andre levekostnader er stort sett like som ellers.
Oppsummert tror jeg det er mulig å spare inn en del på levekostnadene i denne perioden. Er du permittert er det klart at alt du kan spare inn på er med og letter byrden, selv om det ikke dekker hele inntektstapet.
NYTE-budsjettet vårt sparer vi litt på fordi vi er mest hjemme og ikke stikker innom for en take away-kaffe på vei til jobb, men vi fortsetter å unne oss noen av de tingene som virkelig gir oss glede i hverdagen, sånn som kaffebønner fra byens (eller verdens) beste barista.
GI: Vi fortsetter å gi 10% av inntekten vår. For oss er det viktig å holde på dette også i perioder med usikkerhet.
DRØMME: Vi sparer til lommepenger til årets sommerferie i Lofoten, og vi håper virkelig at den blir noe av. Ellers har vi også sagt til oss selv at vi skal investere spesifikt i forholdet og ekteskapet vårt, så vi setter av penger til det. Det trengs spesielt i denne perioden når vi må sjonglere hjemmekontor, hjemmeskole, hjemmebarnehage og ta samarbeid og planlegging til nye høyder!
SIKRE: Så til det siste kakestykket, sikre. Noe av det jeg er aller mest glad for at vi prioriterte i vår egen økonomi i fjor er å bygge en buffer på 150.000, som tilsvarer tre måneders levekostnader for oss. Vi vet ikke hva som skjer framover, men vi vet at vi er rustet til å tåle en god del med disse pengene på konto.
Hvis du ikke har buffer anbefaler jeg deg å gjøre alt du kan for å spare opp penger på konto, så du kan bygge økonomiske muskler til å tåle det som måtte komme. Helt konkret anbefaler jeg deg å gå gjennom alt du har av levekostnader for å finne ut hvor du kan kutte, og det samme med lommepengene dine.
Jeg pleier å si at du først bør bygge en krisebuffer på 10.000 kroner, så betale ned dyr gjeld og så bygge superbuffer, før du betaler ned ekstra på boliglånet og investerer i aksjefond.
Fordi vi har betalt ned dyr gjeld, bygd buffer og betalt ned boliglånet til under 60% av boligverdien velger vi å investere hele sikre-kakestykket i aksjefond. Og JA, vi fortsetter å gjøre det selv om markedene går ned og børsene raser. Vi selger heller ingenting, fordi vi har en langsiktig strategi og et langt tidsperspektiv for disse pengene. Tvert i mot har vi de to siste lønningene valgt å putte litt mer penger inn i aksjefond, fordi vi nå får fondsandeler til veldig lave priser.
Men stikkordet er altså langsiktighet.