fbpx

Hvordan i all verden kan takknemlighet gi meg større kontroll på impulsshopping?

I en studie gjort for noen år siden, fant en gruppe psykologer ut at takknemlighet la en demper på impulsen til å shoppe. Jepp, du hørte riktig. Men hvordan? Det skal du få lære nå.

Deltakerne i dette prosjektet fikk valget mellom å motta 500 kroner nå eller 700 etter en måned. Det neste disse forskerne gjorde var å mane frem en følelse av lykke, nøytralitet eller takknemlighet. De glade eller nøytrale deltakerne valgte den mindre summen uten å blunke. Men hva gjorde de som følte seg takknemlige? Ba om å få vente på den større summen (det smartere alternativet, selv om det ikke ga umiddelbar glede).

Forfatterne av denne studien sier ikke hvorfor takknemlighet stopper impulsivitet, men funnene deres gir likevel mening. De gangene jeg handler impulsivt (ja, det skjer!) gjør jeg det av to grunner: 

  1. For å dempe en følelse av tomhet, kjedsomhet eller rastløshet. Har du også vært der før? 
  2. Fordi jeg ikke er fullt og helt tilstede når jeg foretar et kjøp. 

Min erfaring er at takknemlighet kan være motgiften i begge disse scenariene. Du skal nå få to konkrete tips. Er du klar?

Fyll tomheten

Å sikre deg det siste plagget på stativet til nedsatt pris kan føles tilfredsstillende og gi deg en emosjonell boost i øyeblikket. Men tomheten du føler – som kan være alt fra at du kjeder deg til at du lengter etter genuin relasjonell kobling – blir bare delvis møtt i denne sammenhengen. Du bedøver ubehaget, men tar ikke bort den egentlige årsaken. Noen ganger er gleden av å gjøre et kupp eller distraksjonen fra det kjedelige, underbevisst det du betaler for. Ikke selve produktet. Ouch. Les den setningen én gang til.

Folk som «fyller opp tanken» med impulskjøp er ikke nødvendigvis så grådige eller eiesyke som du tror. De er minst like ofte ute etter en følelsesmessig lettelse. Kjenner du deg igjen? Det gjør jeg! Og løsningen er ikke at du skjerper deg. 

Løsningen er takknemlighet.

Takknemlighet og misnøye er som olje og vann. De har ikke plass til hverandre. Der takknemlighet er, klarer ikke tomhet å trives. Takknemlighet for hva, tenker du. Takknemlighet for det meste, ikke bare ting du kan skaffe deg og eie, men for et vennlig smil, en god lunsj, en hyggelig tekstmelding fra en venninne, en vakker solnedgang.

Enkel øvelse: Bytt ut Instagram-scrolling med å skrive ned tre ting du er takknemlig for akkurat nå. Gjør det samme i morgen. Og dagen etter. Som når du trener opp en muskel. Da bytter du gradvis sammenligning og alt du mangler, med å være rikere enn du tror. Og holder du flyten gjennom et helt år har du rundet 1000 ting du er takknemlig for.

Vær til stede

Senere, når du scroller feeden igjen, ser du noe du liker. Da er du potensielt bare et par tastetrykk unna å klikke produktet hjem. Det går så enormt fort fra stimuli – du ser noe du liker – til respons – du klikker det hjem. Og det kan bli dyrt! Den gode nyheten er at du kan øve deg på å bli mer bevisst i øyeblikket. Jo mer du klarer å øke tida fra stimulis til respons, jo større frihet gir du deg selv til å velge! Bare det å trekke pusten dypt når du ser noe du liker, hjelper deg å stoppe opp og ta bedre valg for deg selv. DET er enormt kraftfullt. Og hvis du i tillegg klarer å koble på takknemlighet – i øyeblikket – gjør det deg enda bedre rusta til å ta valg ut fra overskudd og ikke ut fra en minusfølelse. Det unner jeg deg!

Jeg er takknemlig for at du ville dele denne tiden med meg! Hva er du takknemlig for? Kommenter gjerne under, eller send meg en mail på hei(a)forbrukerfrue.no med emnelinje «Takknemlig».

Gå ut og bruk pengene dine på det som betyr mest for deg <3

2 kommentarer

  • Helene

    Her om dagen fikk jeg 10-15 myggstikk (eller klegg kanskje?) mens jeg sov. Så nå er jeg DYPT TAKKNEMLIG for at vi ikke har malaria eller dengue-feber her i Norge.

    • Kjersti

      Oi såpass! Trodde ikke det var mulig i april??😅😍 Men glad og takknemlig på dine vegne jeg også!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *