fbpx

Ha full kontroll på pengene i ferien!

Annonse

300.000 nordmenn sier at de skal reise på ferie for lånte penger i år. Det er et enormt høyt tall!

Jeg lurer litt på hvorfor det er så mange som låner penger til ferie. Er det sammenligningen med andre som gjør det, at vi føler vi må oppleve noe vi kan fortelle andre om etterpå?

Føler vi at vi fortjener å reise på luksusferie selv om vi egentlig ikke har råd?

Eller er det rett og slett sånn at når ferien først kommer så mister vi litt kontroll på pengebruken, og siden vi først har med oss kredittkortet er det helt greit å makse det uten å tenke på konsekvensene?

Da vi reiste fem uker til USA med familien tidligere i sommer hadde vi spart opp pengene i forkant. Etter at flyturen var bestilt og betalt lagde vi et budsjett for selve oppholdet.

Underveis på turen fulgte vi opp pengebruken, delte inn i ulike kategorier og hadde hele tiden oversikt over hvor mye som gjenstod av budsjettet.

Det å forholde seg til et budsjett trenger ikke være stress. Tvert imot gir det trygghet å hele tiden vite hvor mye du kan bruke uten å være bekymret for at du bruker for mye. Du kan være stolt over at du setter noen rammer for pengebruken din.

Den gode nyheten er også at du ikke trenger å bruke regneark i Excel dersom du ikke føler det er helt din greie. Det finnes gode verktøy som gjør det enkelt og gøy å følge med på pengene.

Jeg har testet appen Lunar Way, som er en kul app som deg full oversikt over utgiftene dine.
Appen er helt gratis og verdt å teste ut!

Du registrerer deg enkelt med BankID og så fort du blir godkjent som bruker, sendes et forhåndsbetalt Mastercard hjem til deg. Dette er ikke et kredittkort, for det finnes ingen kreditt tilgjengelig. Du må selv overføre penger til kortet, og det gjør at du har full kontroll på hvor mye du bruker.

Når du begynner å bruke det får du tilgang til ulike funksjoner hvor du kan lage dine egne budsjetter og hele tiden følge med på hvordan du ligger an.

Du kan enkelt lage budsjett i henhold til ulike kategorier, som betyr at du vet nøyaktig hvor mye du bruker på hva.

Hver transaksjon registreres under en kategori som du allerede har satt opp i budsjettet ditt. Dette gjør at du har kontroll på hvor mye du bruker hver dag, og du får deg kanskje noen aha-opplevelser.

Finner du ut at du bruker mye penger på take away-kaffe, men det er egentlig ikke det som gir deg mest glede? Da kan du enkelt justere budsjettet ditt for neste måned og tenke mer gjennom valgene du tar. En enkel måte å sørge for at du faktisk bruker penger på det som gir deg glede!

Skal du reise utenlands kan du enkelt bytte til den lokale valutaen i appen og betale med kortet, så unngår du unødvendige gebyrer.
Du kan også samle kvitteringer direkte i appen, så har du alt tilgjengelig i etterkant av ferien hvis du lurer på et helt konkret kjøp.

Slik kommer du i gang:

 1. Last ned appen og registrer deg med BankID.
 2. Så fort du blir godkjent sendes kortet ditt hjem til deg i løpet av 10 arbeidsdager.
 3. Mens du venter på kortet:
  ■ Aktiver og sett over penger til det gjennom å legge til et av dine andre bankkort i appen, og gjør en såkalt “top-up”.
  ■ Sett opp et maksbeløp for hvor mye du vil bruke i løpet av måneden.
  ■ Sett opp budsjett for hver kategori.
 4. Når du har fått kortet – veksle valuta til den lokale valutaen som du handler i.
 5. Følg opp utgiftene direkte i appen og ha full kontroll på hva du bruker pengene på.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *