fbpx

Gjør det vanskelig å ta dårlige valg

Nordmenn går rundt med kredittkort i lomma verdt 165 milliarder (!) kroner.

Er du en av dem som har ett eller flere kredittkort tipper jeg du har skaffet deg det av en god grunn: Du sparer kanskje bonuspoeng til reiser, får drivstoffrabatt eller lignende.

Vi har hatt en rekke kredittkort opp gjennom årene. Mastercard, Cresco Car Premium, American Express og Trumf. Felles for alle disse er at de har gitt oss en eller annen rabatt eller gitt oss poeng vi kunne ta ut og bytte mot varer.

De fleste vet at kredittkort har skyhøye renter. De fleste jeg snakker med er også bevisste på at de kun har kredittkortet for å utnytte fordelene, og at de stort sett unngår de dyre ulempene.

Basert på egen erfaring sitter jeg likevel igjen med noen spørsmål: Tar jeg andre valg eller beslutninger når jeg har et kredittkort lett tilgjengelig i lomma? Klare jeg å kun bruke kortet der jeg får fordelene av det og ikke mer enn jeg planlegger?

Jeg leser en bok for tida som heter Atomic Habits av James Clear. Den snakker om at for å endre en dårlig vane må vi endre omstendighetene rundt oss. Gjøre det vanskelig å ta dårlige valg.

Hvis jeg går rundt med et kredittkort i lomma, er det da større sjanse for at jeg bruker det?

Ja for min del.

Hender det at jeg kjøper ting jeg egentlig ikke har råd til der og da?

Ja igjen.

Jeg har fått kredittkortregninger i posten som var høyere enn jeg hadde trodd. Veien er kort til en ond sirkel hvor regningene må utsettes og rentene begynner å løpe.

Derfor liker jeg bedre tanken på å sette av penger først. Da vet jeg alltid at jeg har råd til det jeg vil kjøpe.

Alyssa, som var med på første «Forbrukerfruer»-aften, er en av dem som har kuttet ut kredittkort helt:

– Det at vi ikke lenger har kredittkort gjør oss mer bevisste på hva vi bruker pengene på og har hjulpet oss å prioritere hvor vi bruker pengene våre. Nå må vi spare til de tingene vi ønsker å kjøpe. Til tider kan det være frustrerende å måtte vente, men det er så mye frihet i å vite at det ikke kommer overraskende regninger i posten.

Bli en fornuftig forbruker! Kurset «Forbrukerfruer» lanseres i løpet av 2019. Følg med på Facebook og Instagram @forbrukerfrue.no for siste nytt.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *