Vi sparte en halv million kroner i 2019

Mannen min og jeg sparte en halv million kroner i år.

Helt sant.

Hadde du spurt meg i starten av året eller til og med i sommer hadde jeg ikke trodd at dette skulle være mulig.

Vanligvis setter vi av rundt 20% av vår inntekt hver eneste måned til sparing. Det tilsvarer rundt 200.000 på et år. Det vil si at vi har en litt over gjennomsnittlig inntekt, i tillegg til at vi har noe leieinntekt.

Men hva skjedde i år egentlig? Vi bestemte oss for å ta ordentlig grep. Og vi fant på et nytt ord: geriljasparing.

La meg ta deg med tilbake til starten av året hvor vi satte oss noen konkrete mål. Det startet med den jevne sparingen.

I min egen budsjettmodell, kakemodellen, er to av kakestykkene dedikert til dette: drømme og sikre. Drømme-sparing er konkrete mål du har, gjerne drømmer som ligger litt frem i tid. Sikre handler om å sikre økonomien din for framtiden. Det handler om å først betale ned dyr gjeld, så bygge en buffer og deretter spare langsiktig, til for eksempel bolig eller pensjon.

Vår sikre-sparing i 2019 skulle gå ut på å betale ned ekstra på dyr gjeld og bygge en buffer. I starten av året sa vi at vi skulle betale ned 130.000 ekstra på billån og bygge en buffer på 100.000.

Vår dyre gjeld bestod av to billån. Vi hadde kjøpt en el-bil tilbake i 2015 hvor vi tok opp et lite lån, som ved inngangen til året var på rundt 60.000. Da vi skulle bli trebarnsforeldre sommeren 2018 fant vi ut at vi måtte ha en større bil, og da tok vi opp et nytt lån på rundt 260.000.

I starten av året 2019 hadde vi en liten buffer, men for å symbolisere for oss selv at dette skulle bli året vi betalte ned gjeld bestemte vi oss 2. januar for å bruke bufferen til å betale ned det første billånet på 60.000.

Nedbetalt gjeld frigjør umiddelbart penger du har vært vant til å betale inn i lånet, slik at levekostnadene reduseres. I stedet for å øke forbruket tilsvarende kan du nå bruke disse pengene på å betale ned mer gjeld, og da begynner snøballen å rulle.

Jeg har stor tro på den jevne sparingen og blir motivert av det, mens mannen min blir mest motivert av å sette seg mer hårete mål. På et tidspunkt denne våren sa han: «Hva om vi hadde klart å spare en halv million i 2019?»

For å gjøre en lang historie kort: Vi opprettet en ny spareplan vi kalte geriljasparing, og det handlet for oss om å ta i bruk alle midler vi hadde for hånden.

Dette var det vi gjorde:

  • Sparte alle ekstra inntekter vi fikk i løpet av høsten, det vi fikk igjen på skatten, det vi jobbet ekstra og halv skatt-lønna i desember.
  • Solgte den første bilen.
  • Kuttet forbruket i desember (før jul) med 9.000 kroner.
  • Solgte den andre bilen fordi vi fant ut at den egentlig var for dyr for vårt bruk, og at det vil lønne seg mye mer for oss å kjøpe en veldig billig bil til hverdagsbruk og heller leie bil til lengre turer.

Sammen med den jevne sparingen i løpet av året endte vi ved utgangen av 2019 med å ha betalt ned begge billånene, fylt opp bufferen og spart penger i aksjefond. Til sammen 505.500 kroner.

Alle detaljer får du i første episode av min podkast. Glemte jeg å si at jeg lanserer podkast i dag??? Sjekk ut Forbrukerpodden her!

TAKK for at du leser bloggen min og at du har fulgt meg i 2019. Jeg gleder meg til å koble med deg i 2020. Følg meg gjerne på @forbrukerfrue på Instagram, abonner på bloggen og podkasten, send meg en melding eller ti med kommentarer, innspill og spørsmål.

GODT NYTT ÅR!

2 tanke angående “Vi sparte en halv million kroner i 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *