Sparing er ikke sexy

Sa mannen min.

Han blir definitivt ikke motivert av sparing for sparingens skyld. Han er en visjonær gründer og livsnyter av legning. Jeg er en nøktern økonom og mye mer sparsommelig.

Min mann er av typen som ikke blir motivert av å spare til pensjon og begrense seg nå for å kunne leve en lykkelig seniortilværelse om 40 år. Det der får du ikke meg med på uten videre, sa han.

Helt til jeg viste han grafen.

Her tok jeg et eksempel med et gitt månedlig beløp og viste hvor mye avkastning dette vil kunne gi over en periode på 20 år. Min visjonære halvdel fikk hakeslepp og bakoversveis. Kan det være sant at et så lite beløp kan bli så mye penger over tid?

Grafen viste en sammenligning av innskudd i banken mot sparing i aksjefond*, hvor det var sistnevnte som ga dollartegn i øya på mannen min.

Sparing i aksjer er høy risiko. Fra én dag til neste kan aksjemarkedet svinge mye på grunn av ulike risikoer knyttet til de selskapene man investerer i. Et aksjefond er fortsatt høy risiko, men her spres risikoen på flere aksjer, og du betaler for at de som er flinkest i klassen skal følge med på når og hva det er lurt å kjøpe og selge av de ulike aksjene.

Hele nøkkelen her er tidshorisonten.

Hvis du ønsker å spare for barna dine eller til din egen pensjon har du stort sett et langt tidsperspektiv. Det betyr at du kan tåle at markedet svinger litt på kort sikt. Hvis du i tillegg setter opp en månedlig spareavtale i et aksjefond reduserer du risikoen litt mer fordi kjøp av nye andeler da skjer jevnt over tid og ikke på et gitt tidspunkt. Og det er ofte ganske små beløp som skal til før det blir penger av det.

Bli med meg på følgende tankeeksperiment: Hvis du er som meg elsker du kaffe, og du stikker ofte innom for en latte på vei til jobb, i lunsjpausen eller ute på trilletur. En latte koster ca 40 kroner. Hvis du går fra å kjøpe en latte om dagen fra mandag til fredag til kun to i uka sparer du ca 500 kroner i måneden. Tar du den 500-lappen og sparer den månedlig i et aksjefond, vil du etter 10 år kunne sitte igjen med rundt 90.000 hvor 60.000 er det du har spart selv og 30.000 er avkastning.

Hvis vi regner oss bakover igjen vil de tre ekstra lattene du velger per uke i realiteten koste deg 60 kroner per stykk. Velger du sparealternativet kan avkastningen om ti år for eksempel gi deg tre uker all inclusive i femstjerners suite for to i Kapp Verde.

Så, nyt kaffen din eller gjør som mannen min: Erkjenn at sparing er LITT sexy!…Neste innlegg på blokka (kommer på torsdag): 5 former for sparing.I mellomtiden: følg meg gjerne på Instagram og Facebook @forbrukerfrue.no

* Eksemplet er kun ment som en illustrasjon basert på en gitt historisk avkastning de siste 20 årene. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning, men jeg tror du tok poenget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *