Slik lærte Iver (5) å tjene sine første penger

Det var en gang i fjor høst at mannen min foreslo for vår eldste sønn at de to skulle bygge en olabil sammen.

Det som skulle bli en nyttig læring i at man kan hente planker, hjul og andre ting folk har kasta og bygge noe kult av det, ble endret idet vi erfarte at reglene på søppeldynga ikke er det de en gang var på det glade nittitall da vi vokste opp.

Min mann er gründer og over gjennomsnittet glad i prosjekter, så hans respons ble ca sånn her: «Kult! La oss bruke dette som en anledning til å lære Iver noe om penger og prosjektgjennomføring, i tillegg til at vi gjør en hyggelig far-og-sønn-aktivitet!»

Og resten er en fin historie i fem akter om fem-åringen vår som tjente sine første penger:

 1. Forretningsidé
  Strategisk smart å velge noe mamma eller pappa er gode på, og Iver valgte å få med seg pappa på baking og hjemlevering av rykende ferske boller. Markedet? Mamma og pappa sine betalingsvillige venner!
 2. Regnestykke
  Hvilke deler trenger vi til olabil og hva koster de? Hvor mange boller må vi da bake og til hvilken pris? Det første krevde litt research hos Maxbo og litt egne skisser med mål og materiale, og her tok pappa det meste av jobben. Andre del av regnestykke er jo mamma sitt fagfelt, så her fikk han også god hjelp.
 3. Innkjøp og produksjon
  Iver fikk med pappa til butikken for å kjøpe råvarer og så hjem for å bake. Runde på runde med stekebrett i ovnen og resultatet ble fantastisk!
 4. Markedsføring, salg og distribusjon
  Her hjalp mamma og pappa til med reklame og innsalg, men Iver var selv med på hjemleveringen av bollene. Heldigvis er det fortsatt noen som har kontanter i hus, og Iver var strålende fornøyd med fangsten (selv om det meste var mindre synlige penger på vipps).
 5. Bygging av bil!
  Endelig klar for å kjøpe delene og bygge bilen! En stolt 5-åring la frem tre hundrelapper, et par tjuekroninger og noen kronestykker til dama i kassa. Pappa sørget for resten, og det ble startskuddet på mange og lange timer for far og sønn i garasjen. Nå gleder vi oss til olabilløp til våren hvor hele familien selvfølgelig stiller som heiagjeng!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *