Lære. Tjene. Spare.

Denne uken er jeg inspirert av AksjeNorge som i anledning Global Money Week 2019 setter fokus på barn og unge og økonomi.

Årets tema: Lære. Tjene. Spare.

Jeg tror økonomi kan gjøres enkelt og konkret helt fra veldig ung alder.

Snakk med barna om økonomi! Her hjelper Live (3) meg med å vise frem en kakemodell for hvordan månedlig inntekt kan fordeles. Foto: Siv Dolmen / Dine Penger

Mange ønsker at privatøkonomi skal bli et fag i skolen, og det er jeg helt enig i. Samtidig, jeg har stor tro på at det vi gjør i hjemmet har potensial til å påvirke barna våre minst like mye som det de lærer på skolen.

Hvordan ser dette ut i hverdagen?

  1. Barna ser hvordan jeg forholder meg til min egen økonomi
  2. Vi snakker med barna om økonomi

La meg ta noen konkrete eksempler:

  • Vi planlegger og gjør innkjøp av mat hver uke, og barna vet at det er noen ting vi bevisst ikke spiser i hverdagene, men som vi unner oss i helga. Favoritteksemplet er vel barnas fruktyoghurt, eller helgeyoghurt som de selv kaller det.
  • Når barna er med i butikken snakker vi om hva vi skal kjøpe, for eksempel en gave. De ser oss sjelden shoppe impulsivt.
  • I år skal vi fem uker til USA på ferie. Vi har snakket med barna om dette lenge, og vi har fortalt dem at vi har spart opp penger over lang tid for å ha råd til det.
  • Vi snakker med barna om sammenhengen mellom det å ha en jobb og tjene penger og at det koster penger å bo i et hus, spise mat og kjøpe ting.
  • Barna vet at vi selger ting på FINN.no eller gir det til Fretex i stedet for å kaste det, og at et par brukte ski og skisko kan være akkurat like bra som å kjøpe splitter nytt.
  • Når barna spør om å få noe (det skjer ganske ofte) oppmuntrer vi dem til å ønske seg det. Det fine er at forskning viser at barn er i stand til å lære å utsette behov helt fra fireårsalderen, og vi kan være med på å bygge gode vaner hos barna våre.
  • Vi har opprettet fond til hvert av barna og forteller dem at der setter vi av og til inn noen penger som kan bli til mye penger når de blir voksne.

For meg hjelper det ofte å begynne med slutten: Hva vil jeg at barna mine skal ha fått med seg hjemmefra om økonomi og penger den dagen de flytter ut?

Følg med på bloggen denne uken for spennende intervju og konkrete tips!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *