Hallgeir Kvadsheim om ukelønn, Fortnite og langsiktig sparing

Han er en av Norges råeste eksperter på privatøkonomi. Jeg så han første gang på Luksusfellen for nesten 10 år siden, og helt siden den gang har Hallgeir vært et av mine aller største forbilder på området.

Nå sitter vi med hver vår kaffe og snakker om barn og økonomi.

– Vi må lære barna sammenhengen mellom å tjene og bruke.

Fra barna er i skolealder anbefaler Hallgeir å begynne med ukelønn.

– Gjør det gøy og konkret å tjene egne penger. La barna gjøre noen faste ting og begynn gjerne med 20 kroner i uka.

Hallgeir er selv far til tre barn på 9, 13 og 15 år. Han viser meg lommepengeappen Gimi, hvor både barna og foreldrene har oversikt over oppgaver og hvor mye penger de har tjent totalt.

– Det er ikke alt vi skal måle i kroner og øre, noe av det å være en familie er å være med og dekke behov. Men så har vi noen faste ting som gir ukelønn, og så er det alltid mulig for barna å gjøre ekstra og tjene mer.

Han er opptatt av at barna får frihet til å bruke ukepengene på noe de selv er opptatt av, om det er Fortnite skins, fotballkort eller godteri.

I frihet ligger samtidig et ansvar, og Hallgeir understreker hvor viktig det er å snakke med barna om forbruk og betydningen av de små valgene vi tar i hverdagen:

– Det viktige er den samtalen du har hele tiden. Snakk sammen om hvilke valg de skal ta. Lær dem å utsette det kortsiktige. Gjør dem bevisst på sammenhengen mellom forbruk her og nå og sparing til et større mål på lengre sikt.

Han forklarer at når barna får bursdagspenger setter de gjerne av halvparten på sparekonto til en drøm de selv har, mens den andre halvparten kan brukes til det de vil på kort sikt.

Hva tenker du om mer langsiktig sparing for barna?

– Det er ingen foreldre som har plikt til å spare for barna. Er foreldrene for eksempel i en etableringsfase har de behov for egenkapital og trenger pengene selv. Det skal ingen ha dårlig samvittighet for!

Hvis det er rom for å spare noe, eller hvis andre, for eksempel besteforeldre, ønsker å spare til barna har Hallgeir fire helt konkrete råd å gi:

  1. Spar i foreldrenes navn, øremerket barna.
    Særlig etter at arveavgiften ble borte er dette gunstig. Da kan foreldrene selv velge når pengene skal overføres til barna, barna unngår å ha for høy formue når de for eksempel blir studenter og skal søke om stipend og lån fra Lånekassen, og du unngår overformynderiet.
  2. Velg et globalt indeksfond for langsiktig sparing, det vil si 5-20 års horisont.
  3. Overfør pengene til barna når de er studenter og har lav inntekt.
    Da kan de selge fondsandelene og realisere gevinst, og på den måten spare skatt. Gevinsten kan de så velge å reinvestere i andre fond dersom de ønsker å fortsette sparingen.
  4. Sparing til bolig bør skje gjennom BSU Start, Boligspar Ung eller lignende.
    Disse kontoene har samme gode rente som vanlig BSU, men ikke skattefordelen. Vanlig BSU-konto bør man begynne med først når barna selv tjener penger og er skattepliktige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *