fbpx

Gå i pluss i ferien!

Hvordan kan du gå i pluss og med overskudd i parforholdet og på konto i sommer? Jeg gir deg mine beste tips.

Først en liten bakgrunnshistorie.

Vår første ferie med felles økonomi var bryllupsreisen, som vi dro på tre dager etter bryllupet. Jeg husker vi satt på flyet på vei ned og snakket om hvilke temaer vi trodde kom til å bli utfordrende for oss som ferskt ektepar og debutanter på felles økonomi. Jeg var hellig overbevist om at økonomi ikke kom til å bli noe issue, helt til vi en av de aller første dagene innså hvor forskjellige vi var når det gjaldt å tenke pengebruk på ferie.

Jeg er av typen som liker å ha oversikt og lage budsjett, også for ferien. Samtidig er jo en av de deilige tingene med ferie at vi kan kose oss litt ekstra, så budsjettet må ikke være for stramt.

Hvilken ferieøkonomi-type er du? Følger du med på forbruket underveis? Eller er du mer der at du ikke ønsker å tenke på penger når du har ferie, bare unne deg akkurat det du vil når du vil? Hva med deg og partneren din, er dere forskjellige eller tenker dere likt?

Her er mine beste tips for å gå i pluss i parforholdet og på konto i ferien:

 1. Avklar forventningene.
  Snakk sammen om forventninger til ferien, gjerne også hvor mye penger dere ønsker å bruke. Har dere spart opp en sum med penger i forkant kan dere dele det på antall dager for å få en følelse av hvor mye dere kan bruke hver dag.
 2. Finn ut hva som gir dere glede.
  Tenk gjennom hva dere som par og dere som familie får mest glede av å gjøre. Spise på restaurant eller ha piknik i parken? Fornøyelsesparker eller gratis aktiviteter? Et hett tips er å spørre noen lokalkjente, de vet som regel hvor de beste (skjulte) skattene finnes. Tør å tenke litt utenfor boksen og utfordre gjerne dere selv både når det gjelder mat og aktiviteter.
 3. Snakk om forbruk underveis!
  Mange kan synes det er stress å forholde seg til økonomi på ferie, men min erfaring er at det kan bli mer stress i etterkant hvis vi ikke snakker om det underveis. Følg med på kontoen og ikke bruk mer enn dere har!
 4. Ha med buffer.
  Lag gjerne et enkelt feriebudsjett, med ta også med en liten buffer til uforutsette ting som måtte oppstå så unngår dere dårlig stemning om noe ikke blir som forventet eller planlagt.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *