fbpx

Første date: Cava og kake

Min foreleser på økonomistudiet sa at de fleste geniale ideer har blitt til på baksiden av en serviett.

Til din første date i januar serverer jeg modellen som gjør økonomistyring til en fest. Kom og smak! 

Hele kaka illustrerer netto inntekt, altså det du får inn på konto etter skatt. Slik ser kakestykkene våre ut: 

LEVE:Vi bruker 60% på bolig, mat, strøm, forsikring, klær, utstyr, interiør og andre ting vi trenger for å drifte hjemmet. 

NYTE: Vi bruker 10% på å nyte livet, drikke kaffe, lage stor fest og det som ellers gir oss godfølelsen. 

DRØMME:Vi setter av 10% til noe vi drømmer om på litt lengre sikt. Ja takk til en reise som ikke er fullfinansiert av feriepengene eller oppussing av hjemmet uten forbrukslån! I perioder hvor vi ikke har noe konkret sparemål går disse pengene inn på bufferkonto. 

GI:Vi gir 10% av det vi tjener. Du kan gi til en ideell organisasjon, til et prosjekt du tror på eller til noen som har et behov du kan være med å fylle. For oss er det en verdi, og vi ser på det som en investering. Forskning viser også at det gjør oss lykkeligere. 

SIKRE:Hver måned setter vi av 10% som sikrer økonomien på lang sikt. Hva du bruker det på vil variere avhengig av hvilken situasjon du er i. Har du dyr gjeld betaler du ned den først. Så bygger du buffer til uforutsette utgifter. Betaler ned boliglånet til 60% av verdien. Før du til slutt setter inn støtet og sparer til din egen pensjon…

Inviter med deg partneren på date, tenn lys, fyll opp glassene, logg inn i nettbanken og ta frem kalkulatoren.

Neste uke viser jeg deg hvordan du følger opp dette i praksis på under 10 minutter i uka.

En kommentar til slutt: Denne modellen brukes til fordeling av fast månedlig inntekt. Vil du bygge buffer raskere, drømme større eller investere mer er det fullt mulig å få til samtidig. Med god styring vil du kunne bruke feriepengene i mai, det du får igjen på skatten i juni og halv skatt-lønna i desember på å investere i framtida di. Det er heller ingen grenser for hvor mye du kan tjene, bare hvor mye du kan bruke🤩

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *