fbpx

Fem steg mot felles økonomi

– Vi satte oss på Kaffebrenneriet i Oslo og gav hverandre fullt innsyn i hverandres nettbank.

Les historien om Hanne Kristin og Fredrik, og hvordan en kaffedate ble starten på konkrete sparemål og full kontroll på forbruk!

Det unge paret giftet seg i fjor sommer og for dem var det naturlig å dele alt fra dag én. Utgangspunktet var, som de selv beskriver, en idealist og en realist som skulle finne en vei til felles økonomi.

Hvilke konkrete steg har de tatt på veien?

  1. Kartlegg forbruk
    Det første steget de tok var å finne ut hva de brukte penger på. De neste tre månedene loggførte de alt, smått og stort.

– Et av de smarteste grepene vi har gjort som nyetablerte og nygifte har vært å kartlegge forbruket vårt. Dette var en veldig fin måte å bli kjent med hverandres vaner og prioriteringer.

I denne prosessen ble det tydelig hvilke verdier som var viktige for paret.

  1. Sett konkrete mål
    I starten av 2019 satte de konkrete mål som de har hengt opp synlig på kjøkkenet.

– Det er så gøy når vi kan begynne å krysse av mål vi har nådd allerede i april! Vi ønsket blant annet å spare opp en buffer til uforutsette utgifter. Dette målet nådde vi i mars, og det gir overskudd og giv til å nå de neste målene!

Et annet mål er at de ønsker å være gode forvaltere uansett hvor mye de har.

– Vi ønsker å være rause med våre ressurser og velger derfor å gi 10% av inntekten vår. Vi tror det hjelper oss å holde fokus på rett sted og hjelper oss å ikke bli for opptatt av oss selv.

3. Lag et budsjett
Ut fra verdier, mål og prioriteringer har de laget et budsjett som inkluderer både sparing, det de ønsker å gi og forbruk i hverdagen. Budsjettet for forbruk er basert på gjennomgangen av pengebruken de tre månedene.

De har gitt navn til kontoer med ulike formål i nettbanken og overfører summene i budsjettet til disse kontoene hver måned.

  1. Etabler gode vaner
    Som unge i etableringsfasen har paret fokus på å lage gode vaner, som å holde seg til budsjettet de har satt opp.

De følger opp forbruket sitt i en app hvor begge har tilgang, slik at de har full oversikt og kan se både inntekter, sparing og utgifter.

I hverdagen gjør de gjennomtenkte kjøp, og de bruker for eksempel prisjakt.no for å finne rimeligste priser.

  1. Ha fast økonomidate!

– I begynnelsen var våre økonomidater nøye planlagt og ofte på kafé. Økonomi var et følsomt tema og derfor valgte vi å gjøre omstendighetene trygge, trivelige og tidsbegrenset.

I følge Hanne Kristin har det ikke bare vært lett å snakke om økonomi og komme til enighet. De har vært innom store deler av følelsesspekteret: latter, gråt, frustrasjon og glede.

Men gjennom det siste året har nettopp økonomidatene gitt paret trygghet og følelsen av å stå sammen og støtte hverandre.

– Nå er økonomi et område vi synes er veldig gøy, motiverende og stas å snakke om. Derfor blir det mange kaffekopper ved kjøkkenbordet vårt, av og til over telefon og ofte en lystbetont del av hverdagspraten. Økonomisamtalene våre er i dag preget av mestring, glede og overskudd.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *