fbpx

Betal deg selv først

Jeg elsker at personlig økonomi har blitt det nye «ta vare på helsa di». Det er fantastisk å se at så mange tar nye steg og grep for økonomien sin som de aldri trodde de skulle ta.

Det at du har funnet veien til min blogg er et bevis på at du også er en av dem. Heia deg!

Men midt i all inspirasjonen og sparetipsene du plukker opp, vet du at det egentlig bare er én ting som skal til for å bli rik?

Betal deg selv først.

Så enkelt, men så kraftfullt.

Hva betyr det?

Du vet at du i løpet av en helt vanlig måned betaler mange: Kassadama på Rema, strømleverandøren, SATS, bussjåføren, bensinstasjonen, barnehagen, you name it.

Når det nærmer seg ny lønningsdag er det lite eller ingenting igjen på konto. Høres det kjent ut? Du er tom på konto, og alt jobben din har gjort er å dekke utgiftene dine.

Du er ikke alene om du har det sånn, for hver tredje nordmann er blakk før lønningen kommer.

Du kjenner deg inspirert til å spare, så du prøver med noen av tipsene du har plukket opp og starter med nytt friskt mot.

Du lager budsjett, begynner å ukeshandle, skaffer deg en bedre strømdeal, samler forsikringene dine, spiser mindre ute, smører matpakke og dropper kaffen på vei til jobb. Endelig skal du sitte igjen med noe i slutten av måneden som kan gå til sparing.

For å være litt party killer: Det krever enormt mye viljestyrke å spare på den måten. Mest sannsynlig sitter du fortsatt ikke igjen med mer på konto når måneden er slutt.

Det er derfor du må betale deg selv først. Før du betaler alle andre.

Hva betyr det i praksis?

På lønningsdagen går 10% av lønna di til sparing. Det skjer uten at du tenker over det fordi du har automatisert det.

Automatisering er i prinsippet enkelt: Du setter opp et fast trekk fra lønnskontoen din den dagen du får lønn, og dette går til langsiktig sparing.

Skal du bli ordentlig rik må du investere pengene, for eksempel i aksjemarkedet.

På veien dit kan det hende du må rydde opp i noen ting, hvis du har dyr gjeld eller ikke har buffer til uforutsette ting som oppstår, men målet på ganske kort sikt er at hele ti-prosenten skal kunne gå rett inn på aksjesparekontoen for å sikre fremtiden din.

Poenget er at du aldri ser disse pengene i løpet av en måned, fordi de forsvinner fra kontoen din før du rekker å tenke at du hadde dem.

Resten av måneden bruker du det som er igjen av lønna til å betale alle andre. Med glede.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *