fbpx

Andre date: Kontofest-prinsippet

Forrige uke viste jeg deg hvordan du kan fordele månedslønna di slik at du har penger til å leve, nyte, drømme, gi og sikre deg økonomisk på lang sikt.

Tema for denne ukens date: Ta styringa i økonomien på under 10 minutter i uka. Jeg kaller det kontofest-prinsippet!

Første høsten mannen min og jeg bodde sammen var vi totalt nybegynnere på felles økonomi. Det som redda oss var faktisk å bruke kontanter i konvolutt! Hver uke tok vi ut summen vi skulle bruke og la den i konvolutter dedikert til et bestemt formål, for eksempel mat. Det hadde en fantastisk effekt – vi var så tett på forbruket vårt at det ble lettere å bruke penger fornuftig. Og det vi hadde til overs på slutten av uka brukte vi til å unne oss noe ekstra godt.
Kontofest-prinsippet bygger på akkurat det samme, bare at vi har bytta ut konvoluttene med kontoer.

Og her er de tre enkle stegene som gir deg full kontroll:

1. Lag kontofest i nettbanken din: Del kaka di inn i så mange kontoer at du får full oversikt.

2. Sett opp faste automatiske overføringer fra lønnskontoen inn på de ulike kontoene.

3. Sjekk saldo på kontoene en gang i uka for å vite hva du har å bruke. Så enkelt er det!

Her er mine kontoer i henhold til kaka fra forrige uke:

LEVE: 60%
✉️Regninger. Dekker alle månedlige faste utgifter som er satt opp med avtalegiro og e-faktura.

✉️Strøm. #lifehack: For å jevne ut utgiftene til strøm gjennom året har vi regnet ut totalt forbruk, delt på 12 og overfører samme beløp hver måned til denne kontoen. E-faktura fra strømleverandøren er satt opp mot denne.

✉️Kommunale avgifter. Her kommer regningen én gang i kvartalet, så vi har delt på 3 og overfører samme beløp hver måned til denne kontoen. E-fakturaen er satt opp mot denne.

Resten av levekostnadene er forbruket vårt, og det har vi valgt å dele inn i følgende kontoer med tilhørende bankkort:
✉️Mat.
✉️Klær, utstyr og interiør.

NYTE: 10%
To kontoer med tilhørende bankkort:
✉️Feiring og gaver.
✉️Lommepenger.

#lifehack: Jeg har gebyrfrie VISA-kort og kan ha så mange kort jeg vil. For å skille mellom dem skriver jeg navnet på kontoen på kortet😊

DRØMME: 10%
✉️Én konto med navn på den konkrete drømmen vi sparer til. Et bra alternativ er å bruke en spareapp for å gjøre det enda mer motiverende, særlig hvis appen lar deg spare sammen med andre😍

GI: 10%
✉️Det meste av det vi gir går fra regningskontoen, men vi setter i tillegg av et beløp på egen konto hver måned for å kunne gi litt mer spontant.

SIKRE: 10%
✉️Bufferkonto.

Hvor mye vi overfører avhenger av vi bruker denne delen på. Nedbetaling av gjeld trekkes direkte fra lønnskonto, mens sparing til buffer overføres automatisk til egen konto i den banken som gir høyest rente. Sparing til pensjon går inn på aksjesparekonto.

Husk, når du har brukt opp beløpet på en konto er det tomt for den måneden. Har du noe til overs gir det deg høyere budsjett for neste måned eller du overfører beløpet til buffer.

Det tar en kveld å sette det opp, men belønningen er stor: Len deg tilbake, la systemet gjøre sin magi og nyt tittelen som verdens beste økonomisjef på din hjemmebane.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *